Novinky a blog

Náš ranč

Náš ranč

Chov koní pro mě znamená, poskytnout koním co nejpřirozenější podmínky, které by měli ve volné přírodě. To je samozřejmě velmi obtížné, protože koně denně nachodí mnoho kilometrů, žijí v početných harémových stádech a mají k dispozici vždy to, co je v danou dobu pro ně nejlepší.

V horkých dnech vyhledávají větrné či průvanové místa vysoko v horách, v deštivých dnech se stahují do údolí a v zimním období hledají potravu, aby se zahřáli. Celý den potřebují stále ukusovat trávu, keříky, stromky, stařinu, byliny, apod. Nepohrdnou ani pískem a zeminou, která jim dodává minerály.

Pro zdravý vývoj koní, je potřeba zajistit jim, alespoň vzdáleně podobné podmínky. Důležité je chovat koně ve stádě a zajistit jim pravidelný a dostatečný pohyb formou motivačních prvků na pastvině. Na jednoho koně bychom měli mít 0,75 ha pastviny. Stromy, přístřešky, solné lizy, drbátka a voda, rozmístěné v různých vzdálenostech pastviny jsou přirozenými motivačními prvky, které koně udržují v pohybu. Důležitá je péče o kopyta a zuby koní. kamaráda. 

Razím osvětu bosých kopyt, které mají mnoho funkcí a jsou druhým srdcem koně.  Zuby brousíme každé dva roky, kopyta ošetřujeme každý týden. Větší úpravu kopyt, děláme jednou za dva až tři měsíce s kopytářem. Výživa je také důležitým prvkem v chovu koní. Doplňujeme především nenasycené mastné kyseliny ve formě olejovin a další důležité látky, které koním naše pastviny nemohou poskytnout.

Vše dodáváme v přirozené formě tak, jak by se tyto rostliny vyskytovali v přírodě. Nedáváme koním žádné granule ani mussli. Drobná zranění ošetřujeme bylinami, homeopatiky a přístrojem Bicom. Odčervujeme po celý rok přírodními látkami, jako je kurkuma, dýňová semena, česnek a pelyněk.  Dvakrát do roka odčervujeme chemickými pastami. Každý den sbíráme trus na pastvinách. Koně jsou trénovaní přirozenou komunikací a pozitivním posilováním. Tento trénink bere ohled na psychický stav koně a motivuje ho k práci a k spolupráci s člověkem.  Chov koní je náročný na managemant a na čas, ale odměnou nám jsou vyrovnaní, spokojení koně, kteří respektují člověka, jako partnera a kamaráda.